Witamy serdecznie. Tego bloga zaczynamy przepisem prostym i łatwym, wszystko robimy w jednej misce, nie za dużo rzeczy brudzimy, jednym słowem- przepis marzenie :) Ciasteczka są bardzo smaczne, mają wyczuwalną delikatną nutkę budyniową. Po za tym wyglądają uroczo, bardzo domowo.
Przepis pochodzi z bloga Liski
Ciasteczka z dżemem
Jam cookies
80 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
2 łyżki mleka
1/2 op. cukru waniliowego
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
100 g dowolnego dżemu
Na początku masło ucieramy z cukrem i c. waniliowym. Dodajemy mleko, a potem stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budyń.
Ciasto odstawiamy do lodówki, aby trochę stwardniało, wystarczy 20 minut.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, robiąc w nich dziurki (palcem :)). Z wyglądu powinny przypominać kluski śląskie. Pamiętajmy, o pozostawieniu 3-5 cm przerw, ciasteczka lekko się rozpłaszczą. Do każdego ciasteczka nakładamy odrobinę dżemu (osobiście polecamy maliny w cukrze, lub konfiturę z wiśni- owoce są wtedy zwarte i nie wsiąkają w ciasteczka). Piec 10-15 min, do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wasze są pyszne, a moje nie wychodzą...
OdpowiedzUsuń