Najzwyklejsze, najlepsze i najprostsze ciasteczka.
Kruche ciasteczka
z Kuchni Polskiej
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
3 surowe żółtka
łyżeczka startej skórki cytrynowej
Mąkę przesiać na blat/stolnicę, dodać masło, posiekać szerokim nożem. Dodać przesiany cukier, skórkę cytrynową i żółtka. Szybko zagnieść, włożyć do woreczka lub zawinąć w folię i wsadzić na pół godziny do lodówki lub na ok.10 minut do zamrażalnika.
Wałkować na grubość 1/2cm lub mniej. Wycinać ciasteczka, układać na blasze w niezbyt dużych odstępach i piec około 10 min., na złoty kolor w "dobrze nagrzanym piekarniku" (170 stopni).
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz