poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Galette


IMG_4028
Połowę białej mąki zamieniłam na mąkę razową, dla zdrowotności.
Herbatę jaśminową można zastąpić inną ulubioną. Do aromatyzowania cukru można użyć wielu różnych ziół: tymianku, bazylii, melisy, rozmarynu, oregano...

Galette z brzoskwiniami, borówkami i miętowym cukrem
przepis z bloga Tartalette
na ciasto:
5 łyżek (70g) miękkiego masła
2 żółtka
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
od 2 łyżek do 1/4 szklanki zimnego mleka
 miętowy cukier:
1/4 szklanki brązowego cukru
1łyżka drobno posiekanej świeżej mięty 
owoce:
2 duże brzoskwinie
1 torebka (lub 1 łyżeczka) herbaty jaśminowej
2 łyżki brązowego cukru
pół szklanki borówek amerykańskich

Ciasto: 
Masło ubić mikserem, aż będzie jasne i puszyste. Po kolei dodawać żółtka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Miksować, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dodać sól i mąkę, wymieszać. Dodać tyle mleka, by "nawilżyć" i połączyć ciasto. Wyjąć masę na oprószony mąką blat, uformować kulę, spłaszczyć ją i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na godzinę.
Cukier:
Posiekaną miętę i cukier umieścić w zamykanym pojemniczku, dokładnie wymieszać palcami i odstawić.
Owoce:
Umyte brzoskwinie włożyć do sporego garnka, dodać herbatę i cukier, dolać tyle wody, by przykryła owoce. Podgrzewać na dużym ogniu, aż woda się zagotuje.  Wyjąć brzoskwinie i wystudzić je na czystej ściereczce. Gdy całkowicie ostygną, delikatnie obrać je ze skórki, przepołowić, wyjąć pestki i pokroić na bardzo cienkie plasterki.

Rozgrzać piekarnik do temp. 175*C.
Wyjąć ciasto z lodówki, cienko rozwałkować i wyciąć 1 większe lub 2 mniejsze koła. Układać na nich owoce zaczynając od środka i zostawiając ok. 3cm odstępu od brzegu ciasta (jeśli ciasto zacznie się robić zbyt miękkie, można wstawić je na chwilę do lodówki).Ostrożnie zawinąć brzegi, posypać borówkami i cukrem.
Piec na środkowej półce piekarnika ok. 35 minut, aż ciasto zacznie się rumienić.

Idealne na piknik. Smacznego!

IMG_4059
Maja

2 komentarze:

  1. A wiesz co?? Zrobię w weekend!
    Bardzo smacznie wygląda! Baaaaardzooo!:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails