czwartek, 5 sierpnia 2010

Rosemary&Honey

Po raz kolejny przekonałam się, że wanilia nie jest jedynym dodatkiem, który pasuje do słodyczy. Zazwyczaj zmniejszam też ilość soli, ale tutaj ona zdecydowanie pasuje. Idealne do herbaty.

Shortbread z miodem i rozmarynem
/3 blachy ciasteczek/
przepis z tej strony

2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki lub 1 łyżka b. drobno posiekanego świeżego rozmarynu
170g miękkiego masła
2 łyżki miodu (użyłam spadziowego)
1/2 szklanki cukru pudru
ew. łyżka drobnego cukru do posypania


Wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek i rozmaryn. 
Masło ubić z miodem i cukrem, wsypać mąkę, zamieszać końcówkami miksera i zmiksować, aż składniki się połączą.
Zlepić ciasto razem, rozwałkować na grubość co najmniej 5 mm, wycinać ciasteczka, posypywać cukrem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 min. w temp. 150*C. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę, ostudzić.

Smacznego!  
IMG_3984
 Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails