Shortbread z miodem i rozmarynem
/3 blachy ciasteczek/
przepis z tej strony
2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki lub 1 łyżka b. drobno posiekanego świeżego rozmarynu
170g miękkiego masła
2 łyżki miodu (użyłam spadziowego)
1/2 szklanki cukru pudru
ew. łyżka drobnego cukru do posypania
Wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek i rozmaryn.
Masło ubić z miodem i cukrem, wsypać mąkę, zamieszać końcówkami miksera i zmiksować, aż składniki się połączą.
Zlepić ciasto razem, rozwałkować na grubość co najmniej 5 mm, wycinać ciasteczka, posypywać cukrem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 min. w temp. 150*C. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę, ostudzić.
Smacznego!
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz