wtorek, 7 września 2010

Kruche ciasto ze śliwkami

IMG_4083
Zdążyłam zjeść jeden kawałek, moja mama zjadła resztę, zajęło jej to niecały 1 dzień.
IMG_4111
Ciasto ze śliwkami
na podstawie przepisu z White Plate

Na ciasto:
125g mąki
125g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
65g drobnego cukru
1 żółtko
skórka z połowy cytryny

Na wierzch:
0,5kg śliwek, przepołowionych
duża szczypta cynamonu
ew. porzeczki i brązowy cukier do posypania

Piekarnik rozgrzać do temp. 190*C
Składniki na ciasto wymieszać siekając szerokim nożem, tak aby masło w małych kawałeczkach (można użyć malaksera). Jak najszybciej zagnieść ciasto i wykleić nim niewysmarowaną masłem i niewysypaną mąką formę na tartę. Na wierzchu ułożyć śliwki, przecięciami do góry. Posypać cynamonem. Można ułożyć gałązki porzeczek.
Piec 45-50 min., najlepiej na jednej z dolnych półek piekarnika, dobrze też ustawić mocniejsze grzanie od dołu. Jeśli ciasto zbyt szybko się zrumieni, należy przykryć je folią aluminiową.
Po upieczeniu lekko wystudzić i posypać cukrem.

Smacznego, jedzcie szybko, bo długo nie postoi
IMG_4101

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails