poniedziałek, 6 września 2010

Nic skomplikowanego.

Po długiej przerwie, wracam. Wypoczęta, z włosami pełnymi słońca. Muszę nadrobić zaległości, najbliższe posty będą poświęcone wypiekom z owocami wczesno - jesiennymi, trzeba przecież korzystać z pysznych śliwek, wspaniałych gruszek i pachnących malin. Dzisiaj przepis szybki i łatwy na babeczki. Nie jest to mój ulubiony rodzaj ciastek, jestem bardzo wybredna co do ich konsystencji. Te wydają jednak się być naprawdę fajne. Myślę, że po drobnych modyfikacjach stanowią dobrą bazę pod babeczki z dodatkami jakie tylko będziecie sobie życzyć. Nie są to do końca muffiny, aczkolwiek na pewno można je tak potraktować, wtedy radzę dodać jeszcze trochę proszku do pieczenia, a foremki zapełnić ciastem do 3/4 wysokości.


Babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady (20 sztuk)
przepis ze 'Złotej księgi czekolady'
składniki:
200g mąki
75g kakaa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
150g cukru
125 ml mleka
2 jajka
150g masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na małe kawałki

Suche składniki (bez cukru) wymieszać w misce. W drugiej misce ubić masło z cukrem, dodać jajka, mleko, a następnie suche składniki. Pod koniec wmieszać widelcem pokrojoną czekoladę. Przełożyć do foremek
(1/2 wysokości) i piec w 180 stopniach, 20 minut.


Martyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails