podstawowy przepis poznałam w Akademii Kurta Schellera eksperymentowałam z różnymi dodatkami, ale to jednak chyba mój faworyt- brandy doskonale komponuje się ze smakiem czekolady, a chilli delikatnie piecze w gardło i eksponuje smak alkoholu.
trufle z brandy
2 tabliczki gorzkiej czekolady (o zawartości min. 70% kakao)
100 g masła
60 g cukru pudru
4 łyżki brandy
1 łyżka śmietany 36%
szczypta chilli
kakao, tłuczone migdały i pistacje do obtaczania
czekoladę rozpuszczamy na parze (trik: co jakiś czas można sprawdzać, czy jesteśmy w stanie utrzymać miskę z czekoladą przez kilka sekund na dłoni. jeśli nie, trzeba zmniejszyć ogień, bo jest za gorąco i czekolada się przypali). do rozpuszczonej czekolady wlewamy brandy i mieszamy przy pomocy rózgi. powstanie "klucha", ale nie należy się tym przejmować. dodajemy masło cały czas mieszając. wracamy z miską na parę i dodajemy cukier. mieszamy kilka minut, żeby cukier dokładnie się rozpuścił. i znów zdejmujemy. dodajemy śmietanę i chilli. ostatni raz ustawiamy miskę na parze i czekamy chwilę, żeby wszystkie smaki się połączyły. masa będzie bardzo płynna. wstawiamy ją do zamrażalnika i czekamy aż stwardnieje. na koniec tworzymy kulki obtaczamy z pokruszonych płatkach migdałowych, pistacjach i kakao.
smacznego!
sobota, 21 maja 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz