Pizza ze szpinakiem i prosciutto
/1 duża lub 2 mniejsze pizze/
Na ciasto:
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 pełna łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Na sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 puszka pomidorów lub kartonik koncentratu pomidorowegosól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
zioła prowansalskie
Oliwę rozgrzać w rondelku, zrumienić na niej czosnek. Dodać pomidory, sól, pieprz, cukier i zioła. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Ostudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 0,5 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 250*C i przygotować dodatki.
Na wierzch:
2 garście świeżego szpinaku
trochę masła
sól
ew. suszony czosnek
2 garści tartego sera
8 plastrów szynki parmeńskiej
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szpinak, posolić, posypać czosnkiem i poczekać, aż zwiędnie.
Pizze posmarować sosem, ułożyć szpinak, posypać serem, na wierzchu poukładać plastry szynki parmeńskiej.
Piec 10-15 minut, aż brzegi się zrumienią.
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz