niedziela, 16 stycznia 2011

Pizza

Przepis na ciasto z Kwestii Smaku.


Pizza ze szpinakiem i prosciutto
/1 duża lub 2 mniejsze pizze/
Na ciasto:
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 
150 ml ciepłej wody 
1/2 łyżeczki cukru 
250 g mąki pszennej 
1 pełna łyżeczka soli 
1 łyżka oliwy z oliwek



Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.


Na sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 puszka pomidorów lub kartonik koncentratu pomidorowegosól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
zioła prowansalskie


Oliwę rozgrzać w rondelku, zrumienić na niej czosnek. Dodać pomidory, sól, pieprz, cukier i zioła. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Ostudzić.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 0,5 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.


W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 250*C i przygotować dodatki.


Na wierzch:
2 garście świeżego szpinaku
trochę masła
sól
ew. suszony czosnek


2 garści tartego sera
8 plastrów szynki parmeńskiej


Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szpinak, posolić, posypać czosnkiem i poczekać, aż zwiędnie. 


Pizze posmarować sosem, ułożyć szpinak, posypać serem, na wierzchu poukładać plastry szynki parmeńskiej.


Piec 10-15 minut, aż brzegi się zrumienią. 

_MG_7083
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails