niedziela, 13 maja 2012

Brownies, ciasto idealne


Dochodzę do wniosku, że brownies to ciasto idealne:
-jest bardzo proste
-jest jednogarnkowe (oprócz rozpuszczania czekolady, to będą 2 garnki)
-jest ciastem szybkim
-jest spektakularnie pyszne
-jest punktem wyjścia, z brownies możemy d z i k o (!!) szaleć

Szkoda, że ta idealność niesie za sobą upiorną kaloryczność i względną tłustość...
Na pocieszenie - wszyscy wiemy, że tego ciasta nie da się zjeść za dużo!

Przepis na brownies już kiedyś było, ale po paru powtórkach, czasem wychodziło lepiej albo gorzej. To jest pewniakiem, a do tego, jest bardziej 'elastyczne' - łatwiej modyfikować ilość cukru i stopień kakaowości. Nie będę dłużej zwlekała, oto idealny przepis!



Idealne brownies Martyny z idealnym toppingiem z masła orzechowego
/Gdyby nie początki z J Olivierem i majówce w krakowie, przepis by nie powstał/


W kąpieli wodnej rozpiuszczamy:
 -2tabliczki czekolady
-niecałą kostkę masła, ok 190 g (zostawić tyle, żeby dało się wysmarować foremkę)

w osobnej misce - docelowej łączymy
-80 g kakaa
-65 g mąki
-200 g cukru
-łyżeczkę proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki soli

a następnie dodajemy wystudzoną, rozpuszczoną czekoladę, po dokładnym połączeniu (wmiksowaniu) dodajemy
 -5 jajek
generalnie to koniec, a raczej początek. Bo w tym miejscu możemy zacząć dodawać aromaty, ekstrakty, orzechy, suszone owoce, możemy zacząć przygotowywać ser na sernikobrownies (przepis niedługo!), możemy dodać kajmak, kawałeczki białej czekolady... co tylko Wam się podoba!

Ja postanowiłam uwieńczyć ciasto złotym toppingiem z masła orzechowego. Zatem podczas 25-minutowego pieczenia, myjemy trzepaczki i ukręcamy krem.
-3/4 szklanki masła orzechowego (gładkiego, czyli homemade musi posiedzieć dłużej w malakserze)
-1/2 szklanki cukru pudru (można dać więcej jeśli topping wydaje się wam za słony)
-100 g masła w temperaturze pokojowej
-5 łyżek śmietanki kremówki (opcjonalnie mleka)
składniki krótko miksujemy do uzyskania gładkiej masy, za długie miksowanie powoduje tężenie kremu! Po ostudzeniu ciasta pokrywamy go toppingiem i gotowe!

Wychodzi naprawdę zgrabne ciasto, u mnie wystąpiło nawet w roli tortu. Sekret na kruchą skórkę: przed samym pieczeniem warto wstawić foremkę z ciastem do lodówki na 10 minut.

1 komentarz:

  1. DA SIĘ go zjeść za dużo.

    hahaha 'złoty topping', piękne <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails