poniedziałek, 14 maja 2012

Pain perdu


Sama nazwa jest już piękna.
Radzę tylko jednak chwilę potrzymać chałkę w miksturze, wcale tak szybko nie rozmięka, a jednak lepiej, żeby była nasączona też wewnątrz.

Pain Perdu, czyli tosty francuskie

"6 kromek pieczywa (najlepiej chałki)
2 jajka
1/3 szklanki śmietany (ok. 70 ml)
1/4 szklanki mleka
1/2 - 1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
2-3 łyżki masła do smażenia
sok z 1 pomarańczy
syrop klonowy lub płynny miód do polania

W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, cynamon i skórkę pomarańczową.
Na patelni topimy masło i utrzymujemy je na bardzo małym ogniu.
Kromki pieczywa obtaczamy w mieszance jajecznej - powinny być delikatnie zamoczone, ale nie rozpadające się.
Kromki układamy na rozgrzanym maśle i smażymy 2-3 minuty z każdej strony do czasu, aż się lekko zrumienią. Należy pilnować, by patelnia nie stała na zbyt dużym ogniu, ponieważ wówczas masło zacznie się palić.

Przed zdjęciem z patelni, skrapiamy każdego tosta sokiem z pomarańczy i przekładamy na talerze. Posypujemy cukrem pudrem, polewamy miodem lub syropem klonowym.

Smacznego!"

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails