Pyszne na śniadanie, pyszne na obiad, pyszne na kolacje.
Względnie zdrowe, względnie organiczne.
Idealne na unicestwienie procesu czernienia bananów.
Teraz podajemy je z jogurtem; jogurtem i miodem; jogurtem i truskawkami (z kolendra/bazylią).
Właściwie owoce można zamieniać, zamiast banana truskawka będzie w porządku, jeśli lubicie smak gotowanej truskawki (patrz: dżemik truskawkowy, truskawka o smaku kompotu truskawkowego, powiem szczerze - rzecz gustu).
Boróweczki, brzoskwinie, maliny, jeżyny też fajne będą.
Razowe pancakes z bananami
W dużej misce łączymy:
-pół szklanki mąki razowej
-pół szklanki mąki pszennej
-łyżkę cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
W mniejszej misce łączymy (w podanej kolejności):
-szklankę maślanki/kefiru
-roztrzepane jajko
-2 łyżki miodu
-2 drobno pokrojone banany
Na patelni roztapiamy dużą łyżkę masła i rozpuszczone masło przelewamy do małej miski, patelni nie myjemy, tylko zdejmujemy nadmiar pozostałego tłuszczu ręcznikiem papierowym, tak aby cała powierzchnia się błyszczała, ale nie pływała.
Zawartość małej miski wlewamy do dużej miski.
Smażymy placki.
Kładziemy jogurt, truskawki.
Jemy.
Smacznego!
Martyna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz