Pyszne.
Spód z dodatkiem mąki razowej robi się bardzo 'ciasteczkowy' , a domowy budyń, a właściwie - crème pâtissière wcale nie jest trudny do przyrządzenia! Bardzo, bardzo polecam.A z pozostałych białek zróbcie mini bezę. Z truskawkami. Link tu.
Kruche ciasto z czekoladowym crème pâtissière
Kruche ciasto:szklanka mąki (najlepiej, gdy połowa jest żytnia)
50 g kakao
60 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
100 g pokrojonego, schłodzonego masła
1 jajko
szczypta soli
wszystko zagniatamy i wkładamy do lodówki, na kilkanaście minut, później wykładamy nim spód od tortownicy, nakłuwamy widelcem i w 190 stopniach pieczemy przez 10-15 minut.
Czekoladowy crème pâtissière:
szklanka mleka
3 żółtka
70 g cukru
4 łyżki mąki pszennej
ekstrakt waniliowy
tabliczka gorzkiej czekolady
w większym garnku, najlepiej z powłoką teflonową, gotujemy mleko, gdy osiągnie temperaturę wrzenia, zestawiamy. żółtka z cukrem ucieramy do białości (ok 3 minuty), dodajemy mąkę i taką gładką pastę dodajemy do mleka. Po wymieszaniu, ponownie wstawiamy garnek na palnik i gotujemy wszystko dosłownie minutę, tak aby krem zgęstniał (mogą się porobić grudki, ale po wymieszaniu wszystko ładnie się połączy). Zestawiamy z palnika i dodajmy czekoladę. Mieszamy, do jej całkowitego rozpuszczenia.
Jeszcze ciepły krem wykładamy na wystudzony spód, dekorujemy gęsto truskawkami, lub innymi owocami (malinami w lipcu!)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz