piątek, 15 czerwca 2012

kruche z kremem /budyniem/ czekoladowym i owocami


Pyszne.
Spód z dodatkiem mąki razowej robi się bardzo 'ciasteczkowy' , a domowy budyń, a właściwie - crème pâtissière wcale nie jest trudny do przyrządzenia! Bardzo, bardzo polecam.A z pozostałych białek zróbcie mini bezę. Z truskawkami. Link tu.


 Kruche ciasto z czekoladowym crème pâtissière 

Kruche ciasto:


szklanka mąki (najlepiej, gdy połowa jest żytnia)
50 g kakao
60 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
100 g pokrojonego, schłodzonego masła
1 jajko
szczypta soli


wszystko zagniatamy i wkładamy do lodówki, na kilkanaście minut, później wykładamy nim spód od tortownicy, nakłuwamy widelcem i w 190 stopniach pieczemy przez 10-15 minut.


Czekoladowy crème pâtissière:


szklanka mleka
3 żółtka
70 g cukru
4 łyżki mąki pszennej
ekstrakt waniliowy
tabliczka gorzkiej czekolady


w większym garnku, najlepiej z powłoką teflonową, gotujemy mleko, gdy osiągnie temperaturę wrzenia, zestawiamy. żółtka z cukrem ucieramy do białości (ok 3 minuty), dodajemy mąkę i taką gładką pastę dodajemy do mleka. Po wymieszaniu, ponownie wstawiamy garnek na palnik i gotujemy wszystko dosłownie minutę, tak aby krem zgęstniał (mogą się porobić grudki, ale po wymieszaniu wszystko ładnie się połączy). Zestawiamy z palnika i dodajmy czekoladę. Mieszamy, do jej całkowitego rozpuszczenia.


Jeszcze ciepły krem wykładamy na wystudzony spód, dekorujemy gęsto truskawkami, lub innymi owocami (malinami w lipcu!)

Martyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails