środa, 20 czerwca 2012

dla Kuby. masło orzechowe, masło migdałowe.

Dla Kuby.

Proporcje słonościowo - słodkościowe są bardzo indywidualne



masło orzechowe /na jeden słoiczek/

250 g orzeszków ziemnych
3 łyżki oliwy (oleju lnianego)
łyżeczka soli
2 łyżki miodu / brązowego cukru
opcjonalnie : przyprawy


Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i łączymy, zależnie do kolejnych preferencji dotyczących konsystencji.





Masło migdałowe lepiej wypada w wersji bardziej słodkiej, niż słonej. Malakser nie da rady zmielić migdałów na gładko,wyjdzie raczej takie migdałowe pesto. 



masło migdałowe /na jeden słoiczek/





250 g migdałów (mogą być ze skórką)
3 łyżki oliwy (oleju lnianego)
pół łyżeczki soli
3-4 łyżki miodu/brązowego cukru

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i łączymy,do momentu pre-spalenia malaksera ;)

1 komentarz:

  1. robię bez dodatku oleju. Po prostu dłużej miksuję, aż do płynnej konsystencji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails