Proporcje słonościowo - słodkościowe są bardzo indywidualne
masło orzechowe /na jeden słoiczek/
250 g orzeszków ziemnych3 łyżki oliwy (oleju lnianego)
łyżeczka soli
2 łyżki miodu / brązowego cukru
opcjonalnie : przyprawy
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i łączymy, zależnie do kolejnych preferencji dotyczących konsystencji.
Masło migdałowe lepiej wypada w wersji bardziej słodkiej, niż słonej. Malakser nie da rady zmielić migdałów na gładko,wyjdzie raczej takie migdałowe pesto.
masło migdałowe /na jeden słoiczek/
250 g migdałów (mogą być ze skórką)
3 łyżki oliwy (oleju lnianego)
pół łyżeczki soli
3-4 łyżki miodu/brązowego cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i łączymy,do momentu pre-spalenia malaksera ;)
robię bez dodatku oleju. Po prostu dłużej miksuję, aż do płynnej konsystencji :)
OdpowiedzUsuń