środa, 30 czerwca 2010

Dziś na śniadanie: placki z jagodami i syropem klonowym


Rzadko zdarza mi się smażyć na oleju, ale te placki smażone na oleju pachną tak pięknie, że aż żal włączać okap.

Placki z twarogiem
z książki Nigelli Lawson "Lato w kuchni", proporcje na 4 osoby
250g mielonego twarogu (w oryginale ser ricotta)
125ml mleka 2%
2 duże jajka
100g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka skórki cytrynowej (cytryny nie ma w oryginalnym przepisie)

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej misce zmiksować mleko, ser i żółtka. Dodać mąkę i proszek, wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię z 2 łyżeczkami oleju. Nabierać porcje ciasta łyżką, nakładać na patelnię i smażyć po 1 min. z każdej strony. Wykładać na ogrzany talerz, przykryty folią aluminiową, żeby nie wystygły. 
Podawać z syropem klonowym (albo bez) i owocami.

Smacznego! 

Maja

2 komentarze:

Related Posts with Thumbnails