Granola
3 szklanki płatków owsianych (górskich)
1 szklanka nasion słonecznika
pół szkl. sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki wiórków kokosowych
pół szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
pół szkl. migdałów
5 łyżek oleju słonecznikowego
3 łyżki miodu
szklanka (200ml) soku jabłkowego
ewentualnie:
garść rodzynek
garść płatków kokosowych
Rozgrzać piekarnik do 180*C. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce, dodać wymieszane ze sobą miód, olej i sok. Wszystko dokładnie wymieszać i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie.
Piec 45 do 60 minut, mieszając co kwadrans, aż stanie się złotobrązowa. Po wyjęciu z piekarnika można dodać rodzynki i płatki kokosowe.
Ta wersja granoli jest bardzo mało słodka. Jeśli chcecie uzyskać bardziej podobną do tej paczkowanej, dodajcie więcej miodu albo trochę brązowego cukru.
Granolę można jeść na milion sposobów: z mlekiem, jogurtem, kefirem, maślanką, z owocami. Albo dosypaną do mleka z rozpuszonym masłem orzechowym.
Miłego dnia!
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz