sobota, 26 czerwca 2010

Pound Cake

Zwyczajne, wilgotne ciasto. Bez obaw, to nie smakuje wcale mydłem ani zapachem do szafy.

Ciasto cytrynowo-lawendowe (Pound Cake)
 z bloga Desserts for Breakfast
40ml (trochę mniej niż 3 łyżki) mleka
3 duże jajka
1 łyżka soku z cytryny
łyżka ekstraktu waniliowego
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka startej skórki cytrynowej
200g miękkiego masła
1 łyżka suszonych kwiatów lawendy

Piekarnik nagrzać do 175*C. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką.
W misce wymieszać mleko, jajka, sok z cytryny i ekstrakt.
W misce od miksera wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową. Dodać masło i miksować, aż wszystko się dokładnie wymiesza i powstanie puszysta masa (2-3 minuty). W 2-3 częściach dodawać mleczną miksturę, miksując na średnich obrotach około 30 sekund po każdym dodaniu.
Wsypać zmiażdżone kwiatki lawendy i dokładnie wymieszać. Trzeba jednak uważać, żeby nie przemiksować.
Przełożyć ciasto do keksówki i piec 30-35 minut. Gdy wierzch będzie wyglądał, jakby miał zaraz popękać, zrobić podłużne nacięcie na środku nożem posmarowanym oliwą. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej, posmarowanej oliwą, naoliwioną stroną do dołu i piec kolejne 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić przez 10 minut, potem wyjąć z formy i wystudzić zupełnie. Pokroić na plastry i rozkoszować się cudownym ciastem cytrynowo-lawendowym ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails