środa, 16 czerwca 2010

truskawki. i śmietana.

Serdecznie pozdrawiamy znad morza. Jesteśmy w Sopocie i codziennie gotujemy dla 23 osób. Niemałe wyzwanie logistyczne, staramy się podołać. Jednak widok morza jest tak wspaniały, że warto tu być! Czuć wakacjami i truskawkami. Właśnie, jeśli chodzi o truskawki...

To klasyczne połączenie w niestandardowym wykonaniu- babeczki truskawkowe z wyczuwalną nutą śmietany są bardzo wilgotne i smakują latem. Przepis od naszej przyjaciółki Karoliny, wspaniałej kucharki. My gotowałyśmy z podwójnej porcji, jest nas przecież ponad 20!

Strawberries&Cream Muffins
 /na 12-16  muffinów/
2 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego / cukier waniliowy
280ml śmietany 18% 
200g cukru
400g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
300g truskawek

Rozgrzać piekarnik do 190*C.
Jajka, cukier, ekstrakt/cukier waniliowy i śmietanę wymieszać w dużej misce i ubić trzepaczką. W innej misce wymieszać suche składniki i pokrojone na ćwiartki truskawki. Zawartość pierwszej miski dodać do drugiej i delikatnie wymieszać widelcem.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, albo wysmarować masłem i wysypać mąką. Piec około 25 minut, aż się przyrumienią, a patyczek wsadzony do środka wychodzi czysty.

Enjoy!
 

2 komentarze:

  1. dodałam wczoraj eksperymentalnie białą czekoladę i... lepiej tego nie róbcie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale z wiśniami są jeszcze lepsze!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails