Serdecznie pozdrawiamy znad morza. Jesteśmy w Sopocie i codziennie gotujemy dla 23 osób. Niemałe wyzwanie logistyczne, staramy się podołać. Jednak widok morza jest tak wspaniały, że warto tu być! Czuć wakacjami i truskawkami. Właśnie, jeśli chodzi o truskawki...
To klasyczne połączenie w niestandardowym wykonaniu- babeczki truskawkowe z wyczuwalną nutą śmietany są bardzo wilgotne i smakują latem. Przepis od naszej przyjaciółki Karoliny, wspaniałej kucharki. My gotowałyśmy z podwójnej porcji, jest nas przecież ponad 20!
Strawberries&Cream Muffins
/na 12-16 muffinów/
2 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego / cukier waniliowy
280ml śmietany 18%
200g cukru
400g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
300g truskawek
Rozgrzać piekarnik do 190*C.
Jajka, cukier, ekstrakt/cukier waniliowy i śmietanę wymieszać w dużej misce i ubić trzepaczką. W innej misce wymieszać suche składniki i pokrojone na ćwiartki truskawki. Zawartość pierwszej miski dodać do drugiej i delikatnie wymieszać widelcem.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, albo wysmarować masłem i wysypać mąką. Piec około 25 minut, aż się przyrumienią, a patyczek wsadzony do środka wychodzi czysty.
Enjoy!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
dodałam wczoraj eksperymentalnie białą czekoladę i... lepiej tego nie róbcie;)
OdpowiedzUsuńale z wiśniami są jeszcze lepsze!
OdpowiedzUsuń