Jak niedawno już pisałam, nie przepadam za muffinami. Muszę jednak stwierdzić, że te mnie bardzo pozytywnie zaskoczyły, okazały się być mięciutkie, przyjemnie waniliowe. Bardzo dobry wybór na piknik. Borówki można zastąpić innym, ulubionym dodatkiem. Zimą na pewno wrócę do tego przepisu dodając jabłka i cynamon. Nie jestem w stanie stwierdzić, jak długo zachowują świeżość, rozeszły się błyskawicznie!
Blueberries muffins (około 18 sztuk)
Blueberries muffins (około 18 sztuk)
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
150g cukru
1 duże jajko
180ml mleka
125ml oliwy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
dużo borówek
Mokre składniki zmiksować, suche wymieszać w innej misce i dodawać do mokrych. Na końcu wsypać i delikatnie wymieszać borówki. Przełożyć do foremek i piec 20 minut w 190 stopniach. Smacznego!
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
150g cukru
1 duże jajko
180ml mleka
125ml oliwy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
dużo borówek
Mokre składniki zmiksować, suche wymieszać w innej misce i dodawać do mokrych. Na końcu wsypać i delikatnie wymieszać borówki. Przełożyć do foremek i piec 20 minut w 190 stopniach. Smacznego!
Martyna
ehkem, kochana, skądże ten przepis:)? tylko z ciekawośći...
OdpowiedzUsuńBaza z księgi czekolady, ale mocno zmienione. Z Twojej książki Maja będzie robiła na dniach! <3
OdpowiedzUsuń