poniedziałek, 29 listopada 2010

Italian Olive Bread

Dzisiaj, po tym jak doświadczyłam pełnego wachlarza możliwych negatywnych emocji związanych z zimą (zaskoczenie, zrezygnowanie, zniecierpliwienie, zdenerwowanie, zziębnięcie, złość, wściekłość, zrezygnowanie, rozpacz), gdy przemokły mi buty i wywaliłam się na lodzie nie mając na rękach rękawiczek... gdy na chwilę zamieć przestała mi padać śniegiem w twarz, stwierdziłam że tak naprawdę kocham zimę w mieście. Najbardziej zaspy i migoczący śnieg.

A jeszcze bardziej wyjmować coś pysznego z piekarnika i pałaszować to w środku nocy z Karoliną i Martyną. Oto pierwszy z efektów naszego AllNightBakingParty:

Italian Olive Bread
z książki '75 muffin recipes' od Karoliny

340g mąki
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka tymianku
1 łyżeczka drożdży suszonych lub 7g świeżych
200ml letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
garść czarnych oliwek, posiekanych
10 połówek suszonych pomidorów, posiekanych
gruba sól

Dla świeżych drożdży:
Drożdże pokruszyć, włożyć do kubka, dodać 3 łyżki wody, łyżeczkę mąki i szczyptę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15-10 minut.
Zaczyn dodać do mąki przed zagniataniem

Dla suszonych drożdży:
Mąkę, sól, tymianek wsypać do plastikowej miski. Dodać drożdże. W środku zrobić dziurę, wlać letnią wodę i oliwę.
Wyrabiać ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok. 2h.
Wsypać oliwki i pomidory, ugnieść, żeby rozprowadzić je dokładnie w całej objętości.
Wyjąć ciasto na natłuszczoną oliwą blachę, uformować płaski bochen, zrobić w nim kilka wgłębień opuszkami palców.
Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 45 min.
Nagrzać piekarnik do 190*C, chlebek posypać solą i piec 35-40 minut.

Z podanej porcji wychodzi jeden niezbyt duży bochenek. Szczególnie dobrze smakuje w środku nocy.
Smacznego!
_MG_7104

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails