Pyszny, miękki, aromatyczny i wilgotny murzynek został ostatnio uznany za bardzo niemodne ciasto. Fajni ludzie jedzą tylko brownies.
Murzynek
na podstawie przepisu z bloga Moje Wypieki
1 szklanka cukru (max.)
5 łyżeczek kakao
1 szklanka mleka
100g masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
ew. 2 łyżeczki przyprawy do piernika
5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego (nie miałam)
3 jaja
W dość sporym, wysokim garnku (podczas miksowania może pryskać) wymieszać cukier i kakao, wlać mleko, dodać masło, zagotować, gotować przez 1-2 minuty. Odstawić do wystudzenia.
W misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy. Wsypać do masy w garnku, wymieszać mikserem.
Dodać dżem, wymieszać łyżką.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, potem ciągle ubijając powoli dodawać żółtka. Ubitą pianę dodać do ciasta, wymieszać.
Przelać do keksówki, piec 45-60 minut w temp.170*C, do 'suchego patyczka' (chociaż lepiej trzymać trochę krócej, niż zbyt długo).
Na polewę:
tabliczka gorzkiej czekolady
ew. trochę mleka
Rozpuścić, polać ciasto.
Smacznego!
Maja
to ja w końcu jestem fajna czy nie fajna? :P bo ja lubiem wszystkie czorne ciasta :))
OdpowiedzUsuńTwój przepis podkradam
Pozdrawiam!
Zdecydowanie fajna ;)
OdpowiedzUsuń