Sałatka z rukoli
/2 porcje/
100-150g rukoli
pomidorki cherry
garść orzeszków pinii
4-6 plastrów szynki parmeńskiej
parmezan (lub inny twardy włoski ser)
Na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka płynnego miodu
łyżeczka oregano
bazylia, tymianek
odrobina soku z cytryny
sól
pieprz
sól
pieprz
Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
Zrobić sos: wszystkie składniki wymieszać w kubeczku.
Rukolę umyć i dokładnie osuszyć, włożyć na głębokie talerze. Dodać pokrojone w cząstki pomidory, posypać orzeszkami i polać sosem.
Każdy plasterek szynki pokroić na 3 części, położyć na wierzchu. Posypać tartym serem. Delektować się.
Smacznego!
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz