poniedziałek, 15 listopada 2010

Rocket Salad

Jest pycha, jedyną jej wadą dla mnie jest to, że większości składników zazwyczaj nie mam. Trzeba zaplanować, pójść do sklepu i kupić. Ale potem już z górki.
_MG_7070
Sałatka z rukoli
/2 porcje/

100-150g rukoli
pomidorki cherry
garść orzeszków pinii
4-6 plastrów szynki parmeńskiej
parmezan (lub inny twardy włoski ser)

Na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka płynnego miodu
łyżeczka oregano
bazylia, tymianek
odrobina soku z cytryny
sól
pieprz

Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
Zrobić sos: wszystkie składniki wymieszać w kubeczku.
Rukolę umyć i dokładnie osuszyć, włożyć na głębokie talerze. Dodać pokrojone w cząstki pomidory, posypać orzeszkami i polać sosem. 
_MG_7067
Każdy plasterek szynki pokroić na 3 części, położyć na wierzchu. Posypać tartym serem. Delektować się.

Smacznego!
rocket, prosciutto, parmesan and pine salad
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails