wtorek, 21 grudnia 2010

Prezenty

Może jeszcze nie jest za późno?
Jeśli jest, to uzupełniona lista genialnych pomysłów na własnoręczne rotisłarowe prezenty niech czeka na Boże Narodzenie 2011.

Przepis na biscotti stąd.
A tu kilka przydatnych linków:
http://www.marthastewart.com/photogallery/edible-gifts
http://notwithoutsalt.com/2010/12/05/sweet-and-savory-spiced-nuts/
http://notwithoutsalt.com/2009/11/12/flavoring-coffee/
http://notwithoutsalt.com/2009/11/16/candy-gifts-caramels-and-sticks/

christmas gifts: biscotti
Biscotti
na ok. 30 sztuk
Rozgrzać piekarnik do 190*C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.


2 szklanki mąki pszennej
3/4 szkl. mąki razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli


W dużej misce wymieszać suche składniki.

110g stopionego masła
1 szklanka brązowego cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z połowy cytryny

W kolejnej dużej misce wymieszać ostudzone masło i cukier. Po kolei dodawać jajka, dokładnie mieszając. Wlać ekstrakt i wrzucić skórkę cytrynową, wymieszać.

Do mokrych składników dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą.

1/2 szkl. siekanych migdałów
1/2 szkl. suszonej żurawiny
1/2 szkl. suszonych moreli, posiekanych
1/2 szkl. niesolonych pistacji
1/4 szkl. orzechów włoskich
1/4 szkl. orzeszków pinii

Wsypać bakalie.
Ciasto podzielić na 2 równe części, każdą wyłożyć na jedną blachę, uformować płaskie, podłużne, prostokątne bochenki. Ciasto będzie się lepiło i nie będzie chciało dać się wygładzić, więc trzeba umyć ręce, zamoczyć je w zimnej wodzie i wtedy próbować doprowadzić bochenki do ładu :) Muszą być trochę niższe, niż chcecie żeby były wasze biscotti, bo ciasto trochę rośnie.
Można posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem.

Piec  ok. 20 minut, aż będą złote i nie-miękkie w dotyku (firm to the touch). Uważajcie, żeby nie spalić od spodu!!!  W połowie pieczenia dobrze jest zamienić blachy miejscami w piekarniku i obrócić je o 180*, żeby wszystko się równo upiekło.
Wyjąć z piekarnika, poczekać, aż ostygną na tyle, że będzie się ich dało dotknąć. Pokroić ostrym nożem w poprzek, obrócić naciętymi stronami do dołu.
Dopiec kolejne 10-15 minut.

Wystudzić, zapakować, dać w prezencie lub pożerać z zimową kawą lub herbatą.

Merry Christmas!
Maja

1 komentarz:

Related Posts with Thumbnails